XVI Olimpiada Wiedzy o Żywności 2014

XVI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności – Poznań

W dniach
27-28 marca 2014 roku w Poznaniu odbył się etap centralny XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Tytuł Laureata zdobyła Patrycja Musiał, uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego ZSRCKU w Kościelcu. (Koło Nasze  Miasto)

 Po wcześniejszych eliminacjach okręgowych, udział w Ogólnopolskim finale zapewniło sobie 52 uczniów z całej Polski. Wśród nich znalazła się Patrycja Musiał, którą do finału przygotowywała Sylwia Sobierajska. 

27 marca odbyła się część testowa Olimpiady, na podstawie której wyłoniono 11 najlepszych uczniów do ścisłego finału. Wśród nich była Patrycja. 
Etap ten był etapem ustnym, gdzie uczestnicy musieli zmierzyć się zarówno z trudnymi pytaniami jak i również stresem odpowiadając przed komisją składającą się z: przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz doradcy metodycznego specjalności spożywczej. Patrycja Musiał uzyskała tytuł Laureata XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, otrzymała medal, indeks na wyższą uczelnię oraz zostanie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego na tytuł technika.
Organizatorem XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.