Warsztaty ,,Obsługa Gości – Serwis specjalny” w ZSRCKU w Kościelcu
2 grudnia 2013 w ZSRCKU w Kościelcu odbyły się warsztaty szkoleniowe z ,,Obsługi Gości – Serwis specjalny”. Wzięło w nim udział 35 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz 5 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Organizacją zajęły się nauczycielki przedmiotów zawodowych: Kinga Czupryńska i Jolanta Chruścielska. Były to już kolejne warsztaty związane z obsługą gości przeprowadzone przez Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej. (Koło Nasze Miasto)
Celem warsztatów było podniesienie kwalifikacji zawodowych uczniów, a tym samym zwiększenie ich atrakcyjności na rynku pracy. W programie szkolenia znalazły się standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania.
Uczniowie mieli okazję uczyć się flambirowania przy stoliku gości na wózku do flambirowania, serwowania i porcjowania owoców, np.: ananasa, banana, a także serwisu specjalnego – czyli serwowania owoców morza, min. homarów, raków, kawioru czy ślimaków. Młodzież z ogromnym zainteresowaniem uczestniczyła w warsztatach i odważnie próbowała wszelkich kulinarnych nowości. Po zakończeniu warsztatów uczniowie otrzymali CERTYFIKATY ukończenia warsztatów, a ZSRCKU otrzymało ,,EUROCERTYFIKAT JAKOŚCI „ .