Warsztaty kulinarne Patryka Dziamskiego

Warsztaty kulinarne Patryka Dziamskiego

20 marca 2013 roku w ZSRCKU w Kościelcu, odbyły się Warsztaty Kulinarne prowadzone przez trenera oraz doradcę kulinarnego Patryka Dziamskiego. Grupa uczniów z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego miała okazję uczestniczyć w profesjonalnym szkoleniu z wizualizacji dań na talerzu, podczas którego, pod okiem profesjonalnego kucharza, sporządzała wykwintne dania przy użyciu prostych surowców oraz aranżowała je na talerzach. (Koło Nasze Miasto)

Patryk Dziamski w szczególny sposób swoją działalność gastronomiczną kieruje do szkół gastronomicznych, której celem jest poprawa poziomu nauczania zawodowego, a także przygotowanie młodych ludzi do pracy w kuchni, czego mogli doświadczyć biorący udział w warsztatach uczniowie. Dowiedzieli się w jaki sposób należy przygotować znane nam surowce, aby uzyskać zaskakujący efekt gotowego dania. Na zajęciach przygotowano między innymi wątróbkę z dressingiem truskawkowym, konfiturą z cebuli i musem gruszkowym oraz królika z boczkiem w sosie z czarnej porzeczki, ze smażoną pietruszką, emulsją pietruszkową i puree marchewkowym .
Warsztaty zorganizowane zostały przez Katarzynę Hryciuk nauczycielkę przedmiotów zawodowych.