Konkurs „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” organizowany był przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Finał odbył się 10 marca 2012 roku w restauracji Forteca w Warszawie. Walczyło w nim dziesięć szkół z pięciu województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Oceniane było wykorzystanie tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej, smak potraw czy kreatywność. Wśród finalistów było Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego ZSRCKU w Kościelcu.
Województwo wielkopolskie reprezentowali uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Kościelcu: Łukasz Czerczak i Sławomir Kuciński wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk, zajmując w finale prestiżowego konkursu 6 miejsce. Jako jedyni proponowali dania kuchni wielkopolskiej. A przygotowali:
Przekąska: zupa szparagowo-ziemniaczana z chipsami z boczku.
Danie zasadnicze: pierś z dzikiej kaczki nadziewanej kozim serem na puree jabłkowym z kawiorem żurawinowo-borówkowym serwowana z ziemniakami i marchwią.
Deser: ciasto półfrancuskie z nadzieniem z białego maku z sokiem pomarańczowym z bezą malinową z ciekłego azotu i mrożonymi owocami.
Udział w finale konkursu kulinarnego to dla młodzieży szansa na zaprezentowanie swoich umiejętności szerszemu gronu, ale przede wszystkim kulinarnym ekspertom. Konkurs był również ukłonem w stronę tradycji i naturalnych polskich produktów. Miał za zadanie wywołać modę na używanie produktów regionalnych. Ocenianie i nagradzanie to była druga rzecz, która wieńczyła to wydarzenie. Kucharze chcieli przede wszystkim promować produkty tradycyjne i kuchnię polską. Kucharze byli oceniani przez jury w składzie:
Marek Zagórski – prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego – Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek. Młodzi kucharze wykazali się niezwykłą pomysłowością i zaangażowaniem co zaowocowało niezwykle wysokim poziomem konkursu.
Wygrali uczniowie z zespołu szkół w Przodkowie (woj. pomorskie). Zwycięzcy przygotują posiłek w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Uczniowie z zespołu szkół ponadgimnazjalnych w Przodkowie, przygotowali na przystawkę gomółkę twarogowo-chrzanową podawaną na karmelizowanych burakach ćwikłowych, jako danie główne – smażoną pierś z gołębia z czekoladowym pure z soczewicy, a na deser lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.