VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2015
25 marca 2015, w Zespole Szkól nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach odbyły się VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2015 zorganizowane przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika. Mistrzami Polski zostali uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU w Kościelcu: Bartosz Szczepaniak, Krystian Adamski, Sebastian Kmieć i Dominik Cheliński. Chłopcy rywalizowali aż w pięciu konkurencjach. Technikum Żywienia, Koło Nasze Miasto, Puławy Nasze Miasto
Bartosz Szczepaniak – przygotował awangardowe nakrycie do śniadania dyplomatycznego w improstylu, zdobywając największe uznanie jury i I miejsce w tej kategorii.
Sebastian Kmieć – miał za zadanie przygotować potrawę przy konsumencie wg serwisu angielskiego, której tematem była wariacja ananasowa. Wykorzystując swoje zdolności barmańskie w stylu flair przygotował drinka ananasowego oraz carpaccio ananasowe z bezą z ciekłego azotu. Zyskał ogromny aplauz publiczności, uznanie jury oraz II miejsce w tej kategorii.
Krystian Adamski – wziął udział w teście wiedzy kelnerskiej, gromadząc dla swojej drużyny dużo punktów i zajmując II miejsce w tej konkurencji.
Dominik Cheliński – startował w konkursie Hydrosommelier roku 2015, zajmując bardzo wysokie III miejsce.
W konkurencji drużynowej jaką był serwis synchroniczny, uczniowie z Kościelca zajęli I miejsce. Wspierały ich koleżanki z klasy II TŻiUG, a część taneczną tej konkurencji przygotowała Anna Kucharska. Do mistrzostw przygotowały uczniów: Jolanta Chruścielska, Kinga Czupryńskia i Katarzyna Hryciuk.
W nagrodę chłopcy pojadą na 4-dniowy wypoczynek do trzygwiazdkowego hotelu SPA, a szkoła otrzymała profesjonalny sprzęt fotograficzny.