Uczniowie ZSRCKU MISTRZAMI POLSKI KELNERÓW Hetman – Junior Waiter 2013 !
W dniu 27 marca 2013 roku w Lgocie Murowanej (województwie śląskie) odbyły się VI Mistrzostwa Polski Kelnerów Hetman – Junior Waiter 2013, które organizowane są przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika. W ścisłym finale wystąpiło 8 drużyn z całej Polski, o czym wcześniej informowaliśmy. Wśród nich uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z ZSRCKU w Kościelcu: Sebastian Dzierzgwa, Krystian Adamski, Bartosz Szczepaniak oraz Łukasz Bartosik. (Platforma Gastronomiczna, Konin 24.info, Koło Nasze Miasto)
Młodzież startowała w czterech konkurencjach: przygotowywała stolik tematyczny i prezentację multimedialną dotyczącą obyczajów, kultury
i zwyczajów żywieniowych, grupa z Kościelca miała za zadanie przedstawić informacje dotyczące Japonii. Następnie był test wiedzy z obsługi konsumenta, konkurs hydrosommelierski oraz najbardziej widowiskowa i oczekiwana część: serwis synchroniczny.
Poziom był niezwykle wysoki. Po raz pierwszy konkurs był tak rozbudowany i przygotowania do konkursu wymagały wiele pracy. ZSRCKU Kościelec zwyciężył w dwóch z czterech konkurencji: otrzymał dyplom za najlepszą prezentację i stolik tematyczny oraz za najlepszy serwis synchroniczny.
Po podsumowaniu wszystkich konkurencji okazało się że uczniowie z ZSRCKU z KOŚCIELCA zdobyli największe uznanie Jury
i otrzymali tytuł MISTRZA POLSKI KELNERÓW Hetman -Junior Waiter 2013.
W nagrodę uczniowie wraz z opiekunami otrzymali 4-dniowy pobyt w hotelu Berberys w Kazimierzu Dolnym a także zieloną kartę na Bieg Kelnerów, który odbędzie się w czerwcu w Wiśle. Do konkursu chłopców przygotowały: Jolanta Chruścielska, Kinga Czupryńska, Katarzyna Hryciuk i Anna Kucharska.