Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny„ Lubuskie smaki ” – Gorzów Wlkp.
20 kwietnia 2013 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wlkp. pod patronatem Prezydenta Miasta Gorzowa Wlkp. oraz Lubuskiego Kuratora Oświaty, odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Lubuskie smaki”. W finale wzięli udział uczniowie Technikum Żywienia z ZSRCKU: Alan Śmiglewski i Konrad Dzikowski. (Koło Nasze Miasto)
Konkurs adresowany był do uczniów szkół kształcących w zawodach gastronomicznych, a jego celem kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych regionu. Do zmagań konkursowych przystąpiło łącznie sześć dwuosobowych drużyn z Gorzowa, Skwierzyny, Kościelca, Pniew, Międzyrzecza i Świebodzina. Wszyscy stanęli do kulinarnych zmagań, podczas których przygotowali dania według wcześniej stworzonych receptur oraz dania obowiązkowe w formule Black Box.
Gdy zespoły przygotowywały konkursowe potrawy, – dla nauczycieli i zaproszonych gości – w szkole odbywały się warsztaty , prelekcje i pokazy m.in. szefów kuchni i doradców kulinarnych z różnych stron Polski. Placówkę odwiedził także legendarny Kurt Scheller, który w Gorzowie miał swój pokaz gotowania.
Zwycięzcami konkursu okazali się uczniowie z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach. Drugie miejsce przypadło szkole ze Świebodzina, a trzecie Zespołowi Szkół Gastronomicznych z Gorzowa. Uczniowie ZSRCKU otrzymali wyróżnienie. Opiekunem uczniów była nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Hryciuk.