IV edycja Warsztatów Kulinarnych

IV edycja Warsztatów Kulinarnych ,,Gotuj lokalnie”

 

ZSRCKU w Kościelcu jako jedyna szkoła w Polsce zakwalifikowała się po raz 4 do kolejnej już IV edycji Warsztatów kulinarnych „Gotuj lokalnie” organizowanej przez EFRWP. Opiekunem tegorocznych warsztatów w szkole będzie Jolanta Chruścielska.
Przypomnijmy że w I edycji z 50 szkół biorących udział w Warsztatach zakwalifikowało się do finału 10 – ZSRCKU zdobyło 5 miejsce (reprezentowali szkołę: Łukasz Czerczak i Sławomir Kuciński).
W II edycji  zakwalifikowaliśmy się do Ogólnopolskiego finału i zajęliśmy 3 miejsce oraz Kurs w Akademii Kulinarnej (szkołę reprezentowali: Sebastian Dzierzgwa i Konrad Dzikowski).
Natomiast w III edycji aż 4 drużyny ZSRCKU weszły do ścisłego finału i otrzymaliśmy wyróżnienie. (szkołę reprezentowali: Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska, Klaudia Marciniak i Ola Nuszczyńska, Dawid Lipiński i Daniel Więckowski, Adrian Jaworski i Łukasz Bartosik). (Warsztaty ,,Gotuj lokalnie”)

Tegoroczna IV edycja składa się z trzech etapów: 
– szkolenia dla nauczycieli
Jolanta Chruścielska,  w dniach 27-28 marca br. weźmie udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro oraz w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka – znanych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzą się w mini konkursie, w którym oceniać ich będą mistrzowie kulinarni m.in.: Robert Sowa – znakomity kucharz i restaurator oraz Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
 
warsztatów dla uczniów w szkołach , które  prowadzone będą w okresie od kwietnia do czerwca przez      nauczycieli, w formie zajęć pozalekcyjnych
 
– ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, w którym uczniowie wezmą udział w konkursie kulinarnym na danie główne, na bazie produktów regionalnych, w którym powalczą o 5-dniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka