III edycja Ogólnopolskiego konkursu

 Finał III edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych
11 października 2014 – Natalia Wieczorek i Kajetan Rusin, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  z ZSRCKU w Kościelcu, otrzymali I wyróżnienie w finale III edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie. Uczniowie przygotowali pierś z kaczki z owocami, w śliwkowo-korzennym sosie, z musem z czerwonej kapusty i dyniowym akcentem. 

Organizatorem Konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jury w składzie Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, wiceprezes Tomasz Gawarzyński, Piotr Szczygielski – członek OSSKiC,  Izabela Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, po ocenie merytorycznej  ponad 60 nadesłanych do konkursu receptur do następnego etapu zakwalifikowało  11 najlepszych przepisów kulinarnych uczniów. Członkowie jury podkreślali bardzo wysoki poziom konkursu pod względem smakowitości potraw, jak i umiejętności uczniów. W nagrodę uczniowie ZSRCKU otrzymali bon o wartości 1000zł. Uczniów do konkursu przygotowała Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.