II miejsce dla ZSRCKU w VII Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”
20 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Warszawie odbył się finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ,,Kuchnia Polska na Mazowszu 2015”. Uczniowie ZSRCKU w Kościelcu: Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak zajęli II miejsce. W finałowej rozgrywce brało udział 13 drużyn z Polski i jedna z Niemiec, dokładnie z Berlina.
Bartłomiej Brzozowski i Kamil Pawlak biorący udział w konkursie kulinarnym, przygotowali karpia w skorupce makowej, na puree z wędzonej gruszki, z konfiturą z żurawiny, jarmużem, marchwią i puree z pieczonej dyni oraz schab w kurzej skórze z pesto, puree z wędzonych ziemniaków, jarmużem, czosnkiem i flambirowanymi burakami.
Weronika Kozłowska rywalizowała w konkursie kelnerskim, który składał się z czterech konkurencji: testu wiedzy zawodowej, nakrycia stołu ( improstyl, klasyczne weselne) oraz wykonania zadania dodatkowego (doprawienie befsztyku tatarskiego) w formie serwisu angielskiego.
Podczas trwania konkursu organizowane były pokazy: kulinarny, kelnerski i carvingowy.
Bartłomieja i Kamila do konkursu kulinarnego przygotowała Katarzyna Hryciuk oraz Jacek Kaźmierczak – szef kuchni Restauracji Herbowa z Uniejowa. Natomiast Weronikę przygotowały: Jolanta Chruścielska i Kinga Czupryńska.
Opiekunki nagrodzonych uczniów szczególnie dziękują absolwentom ZSRCKU: Łukaszowi Czerczakowi za użyczenie sprzętu do ekspozycji potraw oraz Konradowi Dzikowskiemu za zainteresowanie i wsparcie w przygotowaniach do konkursu kulinarnego.