Dzień z Podravką

Finał Ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Dzień z Podravką”

4 kwietnia 2012 roku w Centrum Technik Kulinarnych Doram w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Dzień z Podravką”, gdzie wyłoniono najaktywniejszą szkołę, drużynę oraz nauczyciela.
Kolejny raz uczniowie Technikum Żywienia i Domowego ZSRCKU w Kościelcu reprezentowali region Wielkopolski na ogólnopolskim konkursie kulinarnym.

,,Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs adresowany do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. Celem warsztatów było otwarcie na nowe technologie, trendy i receptury oraz wykorzystanie nowych technik na przykładzie kuchni polskiej i śródziemnomorskiej, podniesienie atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie praktycznej wiedzy na temat nowych trendów kulinarnych, a także wykorzystania ich w tradycyjnej kuchni.
W ogólnopolskim finale rywalizowało siedem szkół z siedmiu województw.
Wśród najlepszych była drużyna ZSRCKU w Kościelcu, którą reprezentowali Michalina Marciniak, Łukasz Czerczak oraz Mateusz Popielarz. Opiekunem młodzieży była Katarzyna Hryciuk, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Każda ze startujących w finale ekip dostała tzw. Black Box. Znajdowały się w nim produkty z których, po przygotowaniu własnych receptur, należało ugotować przystawki i dania główne.
Najaktywniejszą szkołą okazał się Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu. Nagrodą dla szkoły jest udział w drugiej edycji konkursu „Dzień z Podravką”. ZSRCKU będzie gospodarzem pierwszych warsztatów kolejnej ich edycji. Pomysłodawcą projektu była „Fundacja Łączenia Światów” , a mecenasem firma Podravka Polska. Warsztaty poprowadził Łukasz Konik