Dorszowe Żniwa 2016

W ZSRCKU uczą się od najlepszych
 
Uczniowie Technikum Żywienia i Organizacji Usług z ZSRCKU w Kościelcu uczestniczą w rożnego rodzaju wyjazdach szkoleniowych, które podnoszą ich kwalifikacje oraz dają doświadczenie zawodowe. Uczestniczyli między innymi w XIII edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – ,,Dorszowe Żniwa”, które odbyły się  w średniowiecznym Zamku w Gniewie. Uczestniczący w mistrzostwach kucharze gotowali, a kelnerzy ZSRCKU serwowali dania dla jury oraz obsługiwali bankiet – synchronicznie z kelnerami z Zamku w Gniewie. Młodzi kelnerzy wywiązali się z powierzonego zadania świetnie.

Możliwość pracy, w tym samym miejscu co Kurt Scheller, Tomasz Jakubiak, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz i wielu innych wspaniałych ludzi świata gastronomii, to wyjątkowe doświadczenie dla uczniów. Wszystko możliwe było dzięki Akademii Kulinarnej oraz Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, którzy zaufali i uwierzyli w młodych ludzi. Opiekunem uczniów była Katarzyna Hryciuk. 

(wywiad z K. Hryciuk, relacja z Dorszowych Żniw oraz wywiad z Bartkiem Brzozowskim w Akademii Kulinarnej nr 9/2016, s.18-23)