Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016

Konkurs kulinarny – ,,Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” 2016
 
Brzozowski Bartłomiej, uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSRCKU w Kościelecu, wystartował w XII edycji konkursu kulinarnego ,,Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” zorganizowanym przez Unilever Food Solutions, którego półfinał odbył się 3 lutego 2016 w Poznaniu. Choć nie udało się dostać do finału, to awans do półfinału był ogromnym wyróżnieniem dla młodego kucharza. Bartłomiej będzie miał okazję poszerzyć swoje umiejętności. W czerwcu 2016 odbędzie staż w restauracji Hotel Blow Up Hall 5050 u TOP Chef-a Tomasza Purola.( Koło Nasze Miasto), (Technikum Żywienia),

W tegorocznej edycji konkursu wzięła udział rekordowa liczba szkół. Nadesłano ponad 90 zgłoszeń z 49 szkół z całej Polski.  Uczestników oceniało jury w składzie: Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050 TOP CHEF, Witold Iwański – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil w Serocku, Artur Skotarczak – Executive Chef Restauracji “Muga” w Poznaniu, Robert Skubisz – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich w Warszawie, Maciej Majewski – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michał Kuduk – Executive Chef Blue Diamond Hotel w Rzeszowie. Ten prestiżowy konkurs promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Tematem pracy był pstrąg tęczowyBartłomieja przygotowywała do konkursu Katarzyna Hryciuk.