II Wielkopolski Konkurs Kelnerski -,,Profesjonalny Kelner – kluczem do sukcesu zawodowego” .
24 października 2014 w Zespół Szkół Gastronomiczno– Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego” w Kaliszu odbył się po raz drugi Wielkopolski Konkurs Kelnerski. ZSRCKU reprezentował Bartosz Szczepaniak z klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, który wywalczył Wicemistrzostwo Wielkopolski. Natomiast debiutujący na konkursach kelnerskich Sebastian Kmieć z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zajął zaszczytne IV miejsce. Uczniów do konkursu przygotowały: Jolanta Chruścielska i Kinga Czupryńska. (Fakty Kaliskie)
Zespół Szkół Gastronomiczno– Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego” w Kaliszu zorganizował Wielkopolski Konkurs ,,Profesjonalny Kelner – kluczem do sukcesu zawodowego” pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kalisza Janusza Pęcherza. Do międzyszkolnych zaawodów stanęło 5 szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego. Celem przedsięwzięcia było rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy szkołami, popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu, a przede wszystkim promocja zawodu kelner i talentów uczniów. Konkurs miał dwa etapy. Pierwszy etap dotyczył przygotowania nakrycia stołu na uroczyste śniadanie dla 4 osób oraz nakrycia stołu dla jednej osoby do określonego menu zgodnie z poleceniem i sposobem serwowania potraw. W nakryciu trzeba było uwzględnić szkło do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które uczestnik sam dobierał do podanego menu. Ostatnia konkurencja pierwszego etapu dotyczyła serwowania wina białego w obecności konsumentów. Podczas drugiego etapu, części sprawnościowej, odbył się bieg z tacą z przeszkodami na dystansie 150 metrów.