Organizatorem Konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jury w składzie Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, wiceprezes Tomasz Gawarzyński, Piotr Szczygielski – członek OSSKiC, Izabela Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, po ocenie merytorycznej ponad 60 nadesłanych do konkursu receptur do następnego etapu zakwalifikowało 11 najlepszych przepisów kulinarnych uczniów. Członkowie jury podkreślali bardzo wysoki poziom konkursu pod względem smakowitości potraw, jak i umiejętności uczniów. W nagrodę uczniowie ZSRCKU otrzymali bon o wartości 1000zł. Uczniów do konkursu przygotowała Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.