VII Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2014
25 marca 2014 w Zespole Szkół nr 1 w Puławach, z okazji Światowego Dnia Kelnera, odbyły się VII Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2014. W rywalizacji brało udział 8 najlepszych drużyn z całego kraju, a Wielkopolskę reprezentowali uczniowie z Technikum Żywienia z Kościelca. Uczniowie ZSRCKU w Kościelcu zostali Wicemistrzami Polski. W skład drużyny wchodzili: Sebastian Dzierzgwa, Bartosz Szczepaniak, Łukasz Bartosik i Krystian Adamski. Kelnerów przygotowywały panie: Jolanta Chruścielska, Kinga Czupryńska i Anna Kucharska. (Konin24.info -wywiad), (Koło Nasze Miasto),
Główne cele Konkursu to:
– podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kelnera,
– pogłębianie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta,
– odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu,
Mistrzostw Polski Kelnerów to także możliwość nawiązywania współpracy między szkołami.
Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, organizatora Mistrzostw Polski Kelnerów ,,Junior Waiter 2014’’, podjęła decyzję o rozbudowie dotychczasowej formuły Konkursu, polegającej na wprowadzeniu dodatkowych konkurencji:
I etap: – Test 20 pytań (10 w języku angielskim, 10 w języku polskim) 1 osoba
II etap: – Improstyl – nakrycie do dania flambirowanego (najnowszy styl nakrywania stołu) 1 osoba
III etap: – Flambirowanie wybranego dania wybór indywidualny – 1osoba
IV etap: – Konkurs hydrosommelierski – ślepa degustacja wody niegazowanej
(10 marek wody losowo przygotowanej przez organizatorów) – 1 osoba
V etap: – Pokaz serwisu synchronicznego (w pokazie startował cały 4-osobowy zespół)
W Mistrzostwach zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej. Natomiast trzecie miejsce zdobyła drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.