XVI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności – etap okręgowy w Poznaniu
6 grudnia 2013 roku w Poznaniu, odbył się etap okręgowy XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Wzięło w nim udział 30 uczniów z wielkopolskich i lubuskich szkół, w tym 6 uczniów z ZSRCKU w Kościelcu: Martyna Kwiatkowska, Ewa Gostyńska, Agnieszka Zasada, Klaudia Marciniak, Patrycja Musiał oraz Michał Bińkowski. Uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego – Patrycja Musiał zakwalifikowała się do części ustnej, gdzie uzyskała bardzo wysoką II lokatę i tym samym będzie reprezentowała w marcu, w finale centralnym ZSRCKU i powalczy o indeks wyższej uczelni. Opiekunem uczniów była Sylwia Sobierajska.
Organizatorami Olimpiady był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego w szkołach, możliwość konfrontacji osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy między nimi, pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności.
Olimpiada składała się z dwóch etapów – testu wiedzy o żywności, w którym brali udział wszyscy uczestnicy, oraz części ustnej do której zakwalifikowało się 7 uczniów z najwyższą punktacją z testu.
.