I Wielkopolski Konkurs dla szkół

,,Profesjonalny Kelner-kluczem do sukcesu zawodowego” – I Wielkopolski Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych – Kelner z ZSRCKU w Kościelcu najlepszy!

18 października 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,, Rudego” w Kaliszu odbył się Wielkopolski Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych ,,Profesjonalny Kelner-kluczem do sukcesu zawodowego”. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w ZSRCKU w Kościelcu reprezentowali Sebastian Dzierzgwa i Łukasz Bartosik. Bezkonkurencyjny okazał się Sebastian Dzierzgwa zdobywając I miejsce. Tym samym potwierdził swoją kelnerską klasę. W marcu zdobył tytuł Mistrza Polski Kelnerów Junior Waiter. (Koło Nasze Miasto)

  Celem konkursu jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami i szkołami gastronomicznymi, aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego, promocja talentów młodych kelnerów, a także integracja szkół o tym samym profilu kształcenia. W konkursie brało  udział 12 uczniów z 7 szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego.
            Konkurencje w  konkursie składały się z części merytorycznej i sprawnościowej. Część merytoryczna obejmowała: przygotowanie nakrycia stołu dla 4 osób na uroczystą kolację, przygotowanie pierwszego nakrycia stołu dla 2 osób do określonego menu  zgodnie z poleceniem, wiązanie krawata na butelkę oraz nalewanie win.
W części sprawnościowej był: bieg z tacą z przeszkodami na dystansie 100 metrów oraz bieg sprinterski z tacą ze startu wspólnego na dystansie 60 metrów. Uczniów do konkursu przygotowały Jolanta Chruścielska i Kinga Czupryńska.