Finał Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych – Warszawa
WYRÓŻNIENIE dla Joanny Chrzanowskiej i Kariny Dudzińskiej
W 5 – 6 października 2013 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się Finał Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na 95 drużyn z całej Polski, aż 4 drużyny w finałowej dziesiątce były z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z ZSRCKU w Kościelcu. Wśród najlepszych znaleźli się Klaudia Marciniak i Aleksandra Nuszczyńska, Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska, Dawid Lipiński i Daniel Więckowski oraz Łukasz Bartosik i Adrian Jaworski. Do konkursu uczniów przygotowały: Jolanta Chruścielska i Katarzyna Hryciuk.
W ścisłym finale Karina Dudzińska i Joanna Chrzanowska wywalczyły WYRÓŻNIENIE. (Koło Nasze Miasto)
To dla młodzieży z Kościelca niewątpliwie ogromny sukces. Zarówno wyróżnieni w Konkursie jak i pozostali uczestnicy finału otrzymali nagrody pieniężne.
Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Hanna Szymanderska autorytet kuchni polskiej, Izabela Byszewska prezes Polskiej Izby produktu Regionalnego i Lokalnego, Jarosław Uściński – przewodniczący jury, Zofia Winawer, Piotr Szczygielski, Magdalena Głodek, Irmina Głuchowska oraz Jan Zwoliński.
Ogłoszenie wyników Konkursu oraz wręczenie nagród odbyło się podczas Ogólnopolskiego Kiermaszu Produktów Tradycyjnych i Regionalnych w warszawskiej ,,Fortecy”.
Podczas kiermaszu uczniowie mieli również okazję gotować pod okiem szefa kuchni Hotelu „Pod Złotym Lwem” Marca Prunieres z departamentu Lot w płd.-zach. Francji.
Do sukcesu uczniów z Kościelca w dużej mierze przyczyniły się warsztaty kulinarne jakie z naszymi uczniami prowadził kucharz z Poznania – Patryk Dziamski.