Ogólnopolski Konkurs Kulinarny – sukces uczniów ZSRCKU
Cztery drużyny uczniowskie, z klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z ZSRCKU w Kościelcu znalazły sie w finałowej dziesiątce Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał odbędzie się 5 października 2013 roku w Warszawie.
Przypominamy, że organizatorem Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. W konkursie mogli uczestniczyć uczniowie, zgłoszeni przez szkołę gastronomiczną pod opieką nauczyciela. Praca konkursowa to dokładnie opisany przepis kulinarny z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia. Z całej Polski wpłynęło około 80 zgłoszeń, z których wybrano finałową dziesiątkę.
Najwyżej oceniona merytorycznie praca konkursowa to praca Klaudii Marciniak i Aleksandry Nuszczyńskiej z klasy IV TŻiGD. Do finału zakwalifikowali się również: Alan Śmiglewski i Daniel Więckowski, Adrian Jaworski i Łukasz Bartosik oraz Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska.
Opiekunem uczniów jest dr Katarzyna Hryciuk – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSRCKU. Niewątpliwy wpływ na sukces uczniów z Kościelca miał współpracujący ze szkołą trener kulinarny – Patryk Dziamski.