Warsztaty kulinarne „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”
Warsztaty kulinarne – „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej” to projekt skierowany do szkół o profilu gastronomicznym organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) . Do projektu zakwalifikowano 20 szkół z kraju. Takie warsztaty dla uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego odbyły się 5 czerwca 2013 w ZSRCKU. Warsztaty miały część teoretyczną gdzie uczniowie poszerzali wiedzę z zakresu produktów regionalnych i przygotowywali prezentacje multimedialne z tego zakresu. Następnie mieli za zadanie przygotowanie potraw z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu zarejestrowanego lub aplikującego o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zajęcia praktyczne prowadziła Katarzyna Hryciuk – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSRCKU, przy wsparciu współpracującego ze szkołą trenera i doradcy kulinarnego Patryka Dziamskiego. Do ostatniego etapu projektu III edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na przepis kulinarny wykorzystujący produkt zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia zostały zgłoszone receptury przygotowane przez Joannę Chrzanowską i Karinę Dudzińską z klasy I Technikum Żywienia i Usług. Młodzież uczestnicząca w warsztatach miała możliwość poszerzenia wiedzy, podwyższenia swojego poziomu, a także sprawdzenia umiejętności w konkursie kulinarnym. (Koło Nasze Miasto)
Głównym celem projektu ,,Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej” jest wspomaganie krajowych szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat najlepszego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Stwarza on szansę uczniom i nauczycielom możliwości poszerzenia wiedzy z dziedziny produktów regionalnych i tradycyjnych oraz podwyższenia i sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Obejmuje on: zajęcia teoretyczne, zajęcia praktyczne prowadzone przez nauczycieli zawodu ( w tym przygotowanie przepisów konkursowych) oraz konkurs kulinarny. Finał konkursu odbędzie się 5 października 2013 r. w Warszawie.