XVI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Pniewach
22 maja 2013 uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego ZSRCKU w Kościelcu: Dawid Lipiński i Daniel Więckowski wzięli udział w XVI Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym, który odbył się w Zespole Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań produkcją gastronomiczną oraz kształcenie umiejętności sporządzania, wykańczania i dekoracji potraw.
Konkurs organizowany był w dwóch kategoriach:
Zakąski – WYKWINTNY SMAK SZPARAGÓW
Desery – RABARBAR JAKIEGO NIE ZNAMY (Koło Nasze Miasto)
Dawid Lipiński w kategorii ,,Zakąski’’ miał za zadanie przygotować łososia na szparagowym sosie ze skorzonerą, szparagami z sosem grzybowym oraz botwiną na buraczanej pianie z grillowanymi bakłażanami.
Daniel Więckowski startował w kategorii ,,Deser’’ miał za zadanie przygotować lody rabarbarowe z musem z majowych owoców.
W konkursie rywalizowało 9 szkół z województwa wielkopolskiego i lubuskiego: Gorzowa, Złotowa, Kotowa, Gubina, Kościelca, Murowanej Gośliny, Objezierza, Świebodzina oraz Pniew. Reprezentanci ZSRCKU w Kościelcu zajęli piąte miejsce. Zwyciężyła szkoła z Gorzowa Wielkopolskiego. Drugie miejsce zdobyli uczniowie ze szkoły w Świebodzinie.
Uczniowie przygotowując się do konkursu korzystali z konsultacji trenera kulinarnego Patryka Dziamskiego. Do konkursu przygotowała ich Katarzyna Hryciuk.