ZSRCKU w Kościelcu – rozpoczęcie III edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych i Restauratorów „ Dzień z Podravką”
Pierwsze Warsztaty III edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych i Restauratorów „Dzień z Podravką” odbyły się 17 kwietnia 2013 w auli ZSRCKU w Kościelcu. To jedyna szkoła w Polsce, która bierze udział w „Dniu z Podravką” po raz trzeci. Warsztaty prowadził kucharz Marcin Jabłoński. Celem warsztatów i konkursu jest otwarcie na kuchnię śródziemnomorską (w szczególności chorwacką), śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw firmy Podravka. Były więc świeże ostrygi, krewetki a nawet homar. A wszystko to ozdobione produktami Podravki. (Koło Nasze Miasto)
Marcin Jabłoński to jeden z najbardziej znanych i utalentowanych kucharzy, w tej części Europy. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i na Świecie. Uczestniczył w międzynarodowych konkursach kulinarnych. Znany jest szerszej publiczności z licznych wystąpień w programach “Kawa czy Herbata” w TVP1 oraz z międzynarodowych imprez kulinarnych. Ogromny talent Marcina Jabłońskiego doceniła między innymi firma Villeroy&Boch. To jego pokazy kulinarne towarzyszyły wprowadzeniu na rynek polski nowych produktów firmy.