Warszawa Finał Podravki

,,Dzień z Podravką” – final II edycji – Nagrody dla ZSRCKU

Uczniowie ZSRCKU uczestniczyli po raz kolejny w ogólnopolskim konkursie kulinarnym II edycji ,,Dzień z Podravką”, który odbył się 6 marca 2013 roku  w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. ZSRCKU reprezentowali: Katarzyna Burlińska, Klaudia Marciniak i Sebastian Dzierzgwa wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk. (gotujmy.plKoło Nasze Miasto)

W finale rywalizowali uczniowie z 7 szkół z całej Polski: Ciężkowic, Cieszyna, Czarnkowa, Płocka, Krościenka, Kościelca oraz Zgierza. Konkurs rozgrywał się w formule Black Box, gdzie każda z drużyn otrzymała zestaw produktów obowiązkowych, który musiała wykorzystać do przygotowania zakąski i dania głównego. Produkty te zaskoczyły nieco uczniów. Były to min. karczochy, dorada, świeże krewetki, mięso wołowe, ser gorgonzola i szynka parmeńska. Pomysłowość uczniów była niesamowita. W ramach konkursu szkoły walczyły o cztery nagrody. Z tego dwie trafiły do ZSRCKU z Kościelca: Nagroda za najaktywniejszy udział szkoły w akcjach internetowych – którą będzie rozpoczęcie kolejnej już III edycji konkursu, a także Nagroda dla nauczyciela – Katarzyny Hryciuk, za najlepszy autorski scenariusz lekcji z zakresu kuchni świata.
Uczniowie ZSRCKU uczestniczyli po raz kolejny w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, a dzięki zdobytej nagrodzie ich młodsi koledzy staną przed szansą udziału w Warsztatach przeprowadzonych w ramach III edycji ,,Dzień z Podravką”,  a tym samym będą mogli uczestniczyć w Finale ogólnopolskim w przyszłym  roku szkolnym.
Drużyna ZSRCKU przygotowała:
Zakąska: Dorada na puree marchewkowym z karmelizowanym imbirem i sosami: ziołowym i serowo – paprykowym.
Danie główne: miodowe krewetki, wołowina w szynce parmeńskiej z sosem musztardowym z ryżem z curry.