II edycja Podravki

 Finał II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką” – Warszawa

6 marca 2013 roku odbędzie się finał II edycji konkursu „Dzień z Podravką”. Konkurs odbędzie się w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W konkursie bierze udział 7 ekip składających się z laureatów konkursów szkolnych. Region Wschodniej Wielkopolski reprezentuje Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu, wktórym 25 kwietnia 2012 roku odbyły się eliminacje do finału konkursu. Do Warszawy pojadą Katarzyna Burlińska, Klaudia Marciniak, Sebastian Dzierzgwa. Drużynę do konkursu przygotowuje Katarzyna Hryciuk, która również towarzyszyć będzie swoim podopiecznym podczas zmagań w finale.  (Gotujmy.pl)

Pomysłodawcą projektu jest Aleksandra Ciszewska, a mecenasem firma Podravka Polska oraz Fackelmann Polska – znany światowy producent akcesoriów kuchennych. Gotujmy.pl pełni patronat medialny nad projektem.
Celem II edycji Projektu było otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw i uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, że piękne użyteczne przedmioty ułatwiające pracę w kuchni mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie. Uczniowie powalczą o zwycięstwo w kategoriach: najlepsza drużyna i najlepszy kucharz II edycji konkursu „Dzień z Podravką”. Podczas konkursu zostanie również nagrodzony autorski scenariusz lekcji stworzony przez nauczycieli koordynatorów oraz wybrana najaktywniejsza szkoła na facebooku. Ponieważ aktywność na portalu społecznościowym oceniana jest do 5 marca 2013 zachęcamy wszystkich czytelników, żeby wsparli młodzież i przyłączyli się do profilu akcji.
W projekcie wzięły udział szkoły:

1. Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława
    Staszica w Kościelcu
2. Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana
    Paderewskiego w Ciężkowicach.
3. Zespół Szkół Nr 1 im. S. J. Cezaka w Zgierzu
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie
5. Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie
6. Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku
7. Zespół Szkół i Placówek Zawodowych w Krościenku nad Dunajcem