Warsztaty kulinarne: „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”
Konrad Dzikowski i Sebastian Dzierzgwa -uczniowie III kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu wraz z opiekunem dr Katarzyną Hryciuk wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, które odbyły się 25 i 26 września w ,,Osadzie Karbówko” w Elgiszewie koło Torunia. Na warsztatach uczniowie wcielali w życie innowacyjne przepisy, przy wykorzystaniu regionalnych produktów, pod czujnym okiem Dariusza Szymańskiego z bydgoskiego „Klubu Kolacyjnego” i Eugeniusza Mientkiewicza – kucharza i smakosza.
Na stole pojawiły się m. in.: gęsia wątróbka z kaparami i anchois, zupa jabłkowa z bursztynem, czy pomidory z kardamonem. Podczas Warsztatów każda grupa miała możliwość przygotowania potrawy według swojego pomysłu. Nasza grupa przygotowała piankę kabaczkowo-bananową z sosami: limonkowo – kminkowym i pigwowo-czarnobezowym.
Uczestników warsztatów odwiedzili Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu – Wiesław Czernecki oraz Mirosława Konicka z UM, którzy wręczyli młodym kucharzom książkę „Kuchnia z rodowodem”, zawierającą tradycyjne potrawy i produkty województwa kujawsko-pomorskiego.
W części teoretycznej uczniowie zapoznali się z systemami jakości żywności w Polsce i całej Unii Europejskiej. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat, potwierdzający udział w dwudniowym kursie.
Podczas warsztatów został ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zainteresowani uczniowie mają możliwość przygotowania autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych i nadsyłania swoich propozycji konkursowych do siedziby Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.
Dla laureatów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca, przewidziane są nagrody rzeczowe. Uczniowie ZSRCKU w Kościelcu przygotowując się do tych warsztatów i konkursu kulinarnego, wzięli również udział w warsztatach promujących produkty regionalne w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, które prowadził kucharz Sebastian Gołębiewski, jeden z pionierów kulinarnych warsztatów i kursów w Polsce.