,,Kulinarne podróże z Podravką”
Druga edycja ,,Dnia z Podravką”, skierowana jest do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.
Warsztaty dla młodzieży ZSRCKU w Kościelcu poprowadził szef kuchni Łukasz Piliszek, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce. Tematem warsztatów były trzy najbardziej popularne kuchnie: śródziemnomorska, azjatycka i sushi.
W pierwszej części Łukasz Piliszek pokazał młodzieży kilka sztuczek kulinarnych, aby zainspirować młodzież do dalszej nauki i rozwijania się. W drugiej części odbył się konkurs, w którym wystartowało sześć trzyosobowych drużyn, gdzie zadaniem uczniów było przygotowanie receptury na przekąskę oraz danie główne, na bazie wiedzy jaką otrzymali podczas warsztatów oraz z wykorzystaniem przygotowanych produktów.
Jury w składzie: Łukasz Piliszka executive chef, Aleksandra Ciszewska – organizator, Arkadiusz Jaskot – Atelier Konin, Katarzyna Hryciuk – nauczyciel, oceniało zarówno smak, kreatywność jak i wykorzystanie surowców. Przyznane zostały trzy nagrody indywidualne, gdzie nagrodą były produkty Podravki.
Otrzymali je: Julia Gwiaździńska (IIITŻiGD), Sebastian Dzierzgwa (IITŻiGD) oraz Adrian Jaworski (IbTZiGD).
I miejsce w konkursie zespołów zdobyła klasa II TŻiGD w składzie: Katarzyna Burlińska, Klaudia Marciniak i Sebastian Dzierzgwa, która to w nagrodę pojedzie w styczniu 2013 do Warszawy na finał „Dnia z Podravką”. Zwycięska ekipa otrzymała nagrody ufundowane przez firmę Podravka i Fackelmann oraz możliwość gotowania pod okiem kucharza i właściciela Atelier z Konina, Arkadiusza Jaskota w jego restauracji.