Rozpoczęta IV edycja Warsztatów Kulinarnych ,,Gotuj lokalnie”
ZSRCKU w Kościelcu jako jedyna szkoła w Polsce bierze udział po raz 4 w kolejnej edycji Warsztatów kulinarnych „Gotuj lokalnie” organizowanej przez EFRWP. Opiekunem tegorocznych warsztatów w ZSRCKU jest Jolanta Chruścielska. Jak wcześniej informowaliśmy tegoroczna IV edycja składa się z trzech etapów:
I etap, to szkolenia dla nauczycieli. Jolanta Chruścielska, w dniach 27-28 marca br. wzięła udział w takim szkoleniu kulinarnym. Podczas dwóch dni zmagań, nauczyciele mieli okazję doskonalić swoja sztukę gotowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. (Koło Nasze Miasto)
Szkolenie, które odbyło się podczas Tarów EuroGastro, zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. Nauczyciele w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których łączyli regionalne produkty z woj. podlaskiego, takie jak ser koryciński z tradycyjną polska wieprzowiną – a wszystko w nowoczesnym wydaniu. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Robert Sowa – szef kuchni i doświadczony restaurator, Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Joseph Seeletso – szef kuchni.
Kolejnym etapem będą warsztaty dla uczniów, poprowadzone przez nauczycieli w szkole, a następnie konkurs kulinarny dla uczniów